2015. június 5., péntek

Helyiek és betelepültek



Fotó: Cotswolds
- Mrs. Barr idevalósi?

- Nyavalyát, csak afféle betelepült. Meghalt nekije a férje. A külügyben vót valami nagykutya. Még húsz éve sincs, hogy az asszonyság ideköltözött.

Agatha ...elraktározta, hogy Carselyben húsz esztendő sem elegendő az úgynevezett állampolgárság elnyeréséhez.
 
...dűlőútjaival, sok száz esztendős templomaival csakugyan a világ kevés emberkéz teremtette szépsége közé tartozik. Agathát gyerekkorában vitték el oda egyszer egy varázslatos, kurta kirándulásra.... Agatha szemében a Cotswold képviselte mindazt, amire az életben vágyott: a szépséget, a nyugalmat és a biztonságot. Így aztán már gyerekfejjel eltökélte, hogy egy szép napon ideköltözik, és itt fog élni az egyik csöndes, békés kis falu valamelyik takaros házikójában, távol a városok bűzétől és ricsajától.
Londoni élete során egyszer sem járt a Cotswoldban, mert érintetlenül, épen szerette volna meg-őrizni álmát. És most végre az övé az annyira áhított házikó a Carsely nevezetű falucskában. Csak az a kár, sajnálkozott magában Agatha, hogy a községnek ilyen köznapi neve van, nem olyan izgalmas, mint más környékbeli településeké, nem hívják például Aston Magnának vagy Lower Slaughternek. A házacska viszont maga a tökély, és a helység nem szerepel a turisták útvonalán, ami azt jelenti, hogy mentes a "kézműves" giccsbutikoktól, teázóktól, valamint a napi buszjáratokkal beözönlő látogatóktól.



A helyiek rendkívül jól neveltek, sőt barátságosak. Amennyiben Mrs. Barr meg Mrs. Cummings- Browne nem csupán sajnálatos kivételek, akkor semmi kétség, hogy itt a betelepültek önjelölt arisztokráciája a tahó.
...Nem törvényszerű, hogy a szépség csupa széplelkű embert vonzzon magához. A betelepültek alkalmasint akkoriban vették meg mézeskalácsházukat, amikor még alacsonyak voltak az ingatlanárak, és azért ereszkedtek le ide, hogy nagyhalak lehessenek ebben a kis tavacskában. De Agatha semmi olyat nem tapasztalt náluk, amivel ámulatba ejthették vagy lekörözhették volna a helybelieket. Idejük java részében nyilván kénytelenek arra szorítkozni, hogy egymást döngöljék az agyagba. 


P.S: a könyv végére Agathanak sikerül összebarátkoznia mind a helyiekkel mind a betelepültekkel :)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése