2019. szeptember 26., csütörtök

SKÓT-FELVIDÉK - GLEN COE



   A völgy leghíresebb és egyben legszomorúbb történelmi eseménye a glencoe-i mészárlás. 1691. augusztus 27-én III. Vilmos felajánlotta a skót felföldi klánoknak, hogy elnézi nekik a jakobita felkelésben való részvételüket, ha még újév előtt hűségesküt tesznek a király számára egy elöljáró előtt. Habár a klánok még a száműzött II. Jakab parancsára vártak, a legtöbbjük végül az eskü letétele mellett döntött. Alasdair MacIain, Glencoe klánfőnöke is megérkezett 1691. december 31-én Fort William várába hogy letegye az esküt, azonban azt az értesülést kapta, hogy ezt csak több mint 100 km-rel távolabbra, Inveraray vezetője előtt teheti le.
   McIaian végül csak hat nappal később, 1692. január 6-án fogadott hűséget a királynak, ahol arról biztosították, hogy az eskütételét elfogadták, és így a klánja, a glencoi McDonalds klán tagjai teljes biztonságban vannak. Azonban az akkori külügyminiszter, John Dalrymple csak az alkalomra várt, hogy a skót klánok számára példát statuláljon, és Alasdair MacIain újév utáni, azaz a határidőn kívüli eskütétele tökéletes ürügyet szolgáltatott számára. Február 2-án 120 fős katonaság érkezett a Glencoe-völgybe a glenlyoni Robert Campbell kapitány parancsára, ám a McDonald klán abban a hitben volt, hogy a katonák csak egy rutinellenőrzés miatt jöttek a területükre, így tíz napig a legjobb élelemmel, itallal és ággyal látták el a hozzájuk jövőket a korabeli szokásoknak megfelelően.
   Február 12-én azonban a katonaság írásos parancsot kapott a teljes klán eltörlésére, ezért egy nappal később, 1692 február 13-án hajnali öt órakor támadásba lendültek. A klánfő, MacIain, még az ágyban volt amikor a halálos lövés érte, feleségét pedig megkínozták, aki egy nappal később belehalt sérüléseibe. A klán házait felgyújtották, a menekülőket elfogták és megkötözték mielőtt kivégezték őket. 38 férfi, nő és gyerek esett áldozatul az orvul megszervezett támadásnak, és még többen meghaltak a közeli hegyekben, amikor menekülni próbáltak a zord skót télben.
Forrás és kapcsolódó cikk:
https://hu.wikipedia.org/wiki/Glencoe-v%C3%B6lgy

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése