2018. július 11., szerda

Ptujska Gora


Az itt készült fotók megtekintéséhez katt ide!
 Ez a zarándoktemplom, a szlovén gótikus építészet egyik legszebb alkotása. Itt található a híres Palástos Madonna domborműve, mely a szlovének legféltettebb egyházi kincse.

Engem megfogott ez a Mária ábrázolás, mert bár a kép nem adja teljesen vissza, de Máriának olyan mosolya van, mint aki mindent lát, ért és ennek ellenére, vagy pont ezért tud kapocs lenni a földöntúli és földi világ között.

Akik pedig az oltalma alatt állnak, szintén boldogok.
Hasonló „köpenyes” ábrázolást korábban Münchenben láttam, de ott Mária mosolya nem tűnt fel...
*
Ptujska Gora Ptujtól 20 km-re van délnyugat felé. A településen zarándoktemplom látható, a szlovéniai gótikus építészet kimagasló alkotása. A templomot 1398-1410 között a walseei és ptuji főurak adományaiból építették.

Ptujska Gorához, melynek 352 méter magas dombján messziről feltűnik az 1389-es építésű Szűzanya-plébániatemplom, benne a szélesebb közép- és szűkebb mellékoltáraival együtt. A templomhoz vezető 28 széles lépcsőt megjárva, jobbról és balról barokk angyalszobrok között Nepomuki Szent János és Szent Flórián alakjával találkozunk. Mindezek a XVIII. század közepén élt maribori szobrász, Joseph Straub (1712-1756) kezei közül kerültek ki.

A templom legértékesebb látványossága az 1410-ből származó Köpenyes Madonna dombormű, amely a barokk oltárt díszíti 81 aprólékosan faragott szoborral.
A másik oltárt Szent Jakab szobor díszíti. A karzat alatt freskó látható. A hajó nagy csúcsíves ablakai világos belsőt biztosítanak.

A főoltár központi része a palástos, oltalmazó Szűz Mária reliefje, karján a Kisdeddel - XV. századi helybéli szobrászműhelyből kikerült alkotás. Fölötte koronáját és köpönyegét tartó angyalok, alatta közel 81 személy alázattal fordul az Istenanya felé.

Az alkotás érdekessége, hogy a palást jobb oldalán, az első sorban térdeplő, koronás uralkodó minden valószínűség szerint Zsigmond, magyar-horvát király, német-római császár (1361-1437), mellette Cillei Frigyes, Herman, a bal oldalon feltehető, hogy Rupert német császár, egy kardinális és az aquileai patriarcha, egyszerű férfiak, nők és katonák az előkelőségek sokaságában. Közöttük lehettek megörökítve Ptujska Gora alapítói is.

A barokk szószéket fali konzolon álló nagyméretű színezett faszobrok veszik körül, a déli oldalon Erzsébet alakját bár Szent Erzsébet felirattal jelzik, az alkotó mégsem Árpád-házi szentünket jelenítette meg, hanem Erzsébet, Szent József, Zakariás, Anna, Joachim alakjában Mária szent rokonait mintázta meg.

A templom mellett található toronnyal együtt a Ptujska Gora, Szlovénia művészettörténetileg legfontosabb és legszebb templomai közé tartozik.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése