2018. július 4., szerda

Ptuj Slovénia


A Ptujban  készült fotók megtekintéséhez katt ide!
A Dráva két partján elterülő kisváros, Ptuj nevezetességei:
Dráva-torony, Városháza, Szent György templom...
Reneszánsz ptuji vár 1945ig „élő” várként működött, ahol jelenleg télűző farsangi maszk (kurent) , hangszer (2-3századból származó furulya maradványai)- és fegyverkiállítás, török portrégyűjtemény, valamint a kastély egykori életét bemutató tárlat várja az idelátogatókat.
A belvárosban lévő 2011-ben újjáépített Kancsal Madonnás templom helyén 1985-ben még áruház állt. 
*
Már a kőkorban lakott hely volt. Az i. e. 1. században Noricum királyságként a kelta szövetség része volt. A rómaiak i. sz. 15-ben hódították meg, és Pannónia tartomány egyik fontos településévé fejlesztették. Vespasianust itt választották császárrá 69-ben, ekkor kelt egyben első írásos említése is. Traianus császár 102-ben nevet (Colonia Ulpia Traiana Poetovio) és városi jogokat (colonia) adományozott neki. Jelentősége megnőtt, amikor a XIII Gemina légió szálláshelyévé tették.

A népvándorlások korában többször ostromolták, így az 5. században a gótok. A középkorban avarok, frankok kezén volt, majd Stájerország kebelezte be.

1252-ben IV. Béla magyar király csapatai elfoglalták a várost, majd előbb Gutkeled István szlavón bán mint „Stíria kapitánya”, később pedig a király fia, István herceg (a későbbi V.

István) mint „Stíria hercege”, innen kormányozta Stájerországot. A magyar uralom 1260-ban ért véget, hogy több mint 200 év múlva Mátyás király állítsa azt egy rövid időre vissza. Az osztrák-magyar háborúskodások idején, 1479-ben foglalták el a várost III. Frigyestől Mátyás csapatai, és csak 1490-ben, a király halála után vonultak ki onnan.

1918-ban Jugoszlávia, majd 1991-től a független Szlovénia része lett.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése