2013. április 26., péntek

Trinidad (Kuba)

Trinidadot 1514-ben alapították, de egészen a 18. század végéig a csempészek kedvelt rejtekhelye volt. A csempészek rabszolgákat és aranyat csempésztek a britek uralma alatt lévő Jamaica-ról, de mindez hirtelen megváltozott 19. században, amikor is Haiti rabszolgalázadások miatt a franciák betelepültek Trinidadba.
 
A város egészen a függetlenségi háborúig, a terület cukornád ültetvényeinek tönkretételéig virágzott és ezután városra megint sötét idők jöttek. A cukornád hozta rövid gazdagság nyomai láthatók a városon; márvány padozatok, kovácsoltvas kapuk és kopott udvarházak. Érdemes ellátogatni a Taller Alfarero nevű kerámia üzembe, ahol a hagyományos technikával gyártanak. Kuba legszebb tengerpartjai is Trinidad közvetlen környékén találhatók.

Látnivalók a belvárosban:

Szentháromság Temploma (Iglesia Santissima Trinidad)
A torony nélküli, de vöröscsillagos, egyszerű neobarokk építmény a Parque Martí legtekintélyesebb épülete.


Brunet grófok palotája (Palacio Brunet)
Az egyemeletes, árkádos épületet az 1970-es évek elején restaurálták és muzeális gyűjteményt helyeztek el benne.

Museo de Escambray
A múzeum az escambayi szabadságharcosok – többek között Ernesto „Che” Guevara – emlékeit őrzi.

Matanzas
A város költőiről híres olyannyira, hogy Kuba Athénjének szokás nevezni. Az irodalom mellett sok zeneművész neve is kötődik a városhoz, sőt a szépművészeti hagyományok is erősek errefelé. A városban rengeteg kulturális megmozdulás tapasztalható. Érdemes meglátogatni múzeumait, erődjait, városközpontját is. Az utóbbi évek nyomaként számos neoklasszikus stílusú épület emelkedett ki, melyek lenyűgöző eleganciájukkal vonzzák az arra látogatók tekintetét.

Baracoa
A város két öböl közti, költő látványú földnyelven fekszik Kuba legkeletibb pontján a Cabo Maisi-n. A települést 1512-ben Diego Velazquez alapította, ez Kuba legrégebbi európaiak által alapított városa. A helyet 1960-ig csak tengeren lehetett megközelíteni, ekkor nyílt meg az első szárazföldi út. A tengerpartot mindenfelé pálmafák tarkítják, a hely hangulata valamely csendes-óceáni szigetére emlékeztet. A spanyol jelenlét emlékét őrzi három zömök erődítmény: a Fuerto Matachin, melyben a közigazgatási múzeum, a Fuerta de la Punta, melyben étterem és a El Castillo de Seboruco, melyben szálloda található.

Pianr Del Río Province
Az ország legnyugatibb pontja, kiránduló és a természetért rajongó kedvenc helye. A 175 km hosszú Cordillerra de Guaniguanico hegység borítja a tájat, mely alatt több száz kisebb és nagyobb mészkőbarlang található (a leghosszabb 26 km-es). A Vinales körüli hegycsúcsok az idő folyamán megkopva, ma bizarr alakzatot nyújtanak. Ez talán Kuba legszebb területe, rengeteg lehetőség nyílik a búvárkodásra, jachtok számára sok a természetes kikötő, a víz tiszta és a korallzátonyok védte csodálatos homokos partokból is bőven válogathatunk.

 
Egy kis kiruccanás a környéken

A cukormalmok völgye: a Trinidad melletti völgy Kuba egyik legszebb része, melyet világörökségként is számon tartanak. Kuba cukornád termeláésének 18-19. századik központja. A malmok, rabszolga barakkok nagy része a függetlenségi háborúban pusztult el. Annak ellenére, hogy a mai napig termesztenek ezen a területen cukornádat, a termelés súlypontja más területekre helyeződött. Az ültetvények és a régi épületek a kubai királypálmák szegélyezte utakkal, a dombok között felejthetetlen látványt nyújt.
Forrás: Egészséges utazók lapja

Kapcsolodó cikk:

 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése