2019. május 7., kedd

Konya Törökország (Mevlana/Rumi/Dervisek)



Taurus-hegységen keresztül utazva érkeztünk Konyába, a kora középkori Szeldzsuk Birodalom egykori fővárosába, amely ma sok hívő török zarándokhelye. Itt található Mevlana (Rumi) sírja. Meglátogattuk a híres Mevlana Kolostort, ahol a táncoló dervisek rendjét alapították. A kolostor, amely ma az Iszlám Művészet Múzeumának ad otthont, a török iparművészet kincseinek gyűjteménye.

Mevlana(Rumi) gondolatai:
„Lássanak annak, aki vagy!

Légy az, akinek látnak!”



„Minél erősebb a hála, annál gyorsabban átvált szeretetté!”

A mecsetben található Rumi sírja és egy üveg kalitkában, díszes dobozban Mohamed próféta szakállának egy szála, az üvegtároló aljánál több kis lyuk található, ott lehet megszagolni a Mennyország illatát!
Helyi specialitás a kemencében sült pizza jellegű hosszúkás lepény melyet sajttal, darált hússal , zöldségekkel ízesítenek, és sült zöldpaprikát adnak mellé. Igény szerimt vajjal gazdagítják.
A belvárosban alkoholos italt (sört sem) árulnak, annál több édességet, melytől a helyiek szépen kigömbölyödnek.
Érdekes ellentmondás, vagy talán épp az „szigor” következménye, hogy a lányok kendőt viselnek gyakran anatómiai nadrággal. Némelyik lány tekintete kimondottan kihívó.
Tavasszal leszedik a zöld ringlót és sóval fogyasztják. Az árusok talicskán körbe viszik a városban, hogy mindenkihez eljusson.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése