2018. november 24., szombat

A Szépművészeti múzeum Román Csarnoka és az időkapszula

A Szépművészeti Múzeumban és Román Csarnokban készült fotókat itt találod!

A Szépművészeti múzeum Román Csarnoka hetven évig el volt zárva, 2017-ben pedig a freibergi kapu beépített gipszmásolata fölött, egy rozettában időkapszulát találtak a restaurátorok.

Egy papír volt benne, ami leírja, kik vettek részt a múzeum tereinek díszítésében.

A kis üvegben elhelyezett cédulán ez olvasható:
"A román terem festését tervezte Glaser János festő mester, a figurális részletek Reissmann Miksa festőművésztől készültek, a díszletfestések Beszédes Ottó festősegéd vezetése alatt készültek el. – Továbbá a két lépcsőház, a Díszterem, Michel Angelo terem, a Dór és a Ión termek festő munkái, szintén az itt nevezet festőktől készültek. Ezen munkák kivitele 1903 október elejétől 1904. június végéig tartott. –
Ezen okmányt ide elhelyeztem mielőtt az állványt a teremből lebontották. –
1904. május hó. 28-án Beszédes Ottó"


Glaser János a korszak keresett díszítőfestője volt, a legismertebb munkái közé tartozik a Bakáts téri templom, valamint a dobozi Wenckheim-kastély temploma és sírboltja díszítése. A Bécsben és Berlinben tanult Reissmann Károly Miksa a századforduló népszerű művésze volt, tájképei és zsánerei ma is szerepelnek az aukciós házak kínálatában. Beszédes Ottónak köszönhetők többek között a szegedi dóm ornamentális díszei. Nyugodtan állíthatjuk, hogy a korszak legjobbjait alkalmazták Schickedanz Albert épületének kifestéséhez. (Lotz Károly hajlott kora miatt nem tudott eleget tenni a felkérésnek, ő 1904-ben el is hunyt.)
Forrás: Múzeum cafe

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése