2018. április 17., kedd

Anthony Capella: A kávék költője

A könyv főhősét így ajánlja figyelmünkbe a szerző:
„Igen, bevallom, ismerem ezt a nevetséges fiatalembert, és hamarosan önök is meg fogják ismerni.
Egy-két óra elteltével talán úgy érzik majd, túlságosan is jó1 ismerik. Kétlem, hogy
nagyon megkedvelnék, de ez nem baj. Én magam sem kedvelem túlságosan a fickót.
Olyan ... nos, majd meglátják, milyen. De talán képesek lesznek szemet hunyni efölött, és elképzelni, hogy milyen lesz. Ugyanúgy, ahogy a kávécserje terméséről sem derül ki, milyen az igazi íze és zamata egészen addig, amíg le nem szedjük, meg nem tisztítjuk, pörköljük és főzzük, számtalan bűne és fogyatékossága ellett ez az emberpéldány is büszkélkedhet egy-két nemes jellemvonással, még akkor is ha az utóbbiakat kissé nehezebb felfedezni… S talán megértik, ha minden hibája ellenére is kétségbeejtő gyengédséggel viseltetem e figuta iránt.
1896-ot írunk. A figura neve Robert Wallis. Huszonkét éves. Én vagyok az, fiatal önmagam, jó pár évvel ezelőtt.”

A könyv jól olvasható, van benne több igen jól megírt jelenet. A cselekmény ugyan néha furcsa módon megtörik, de összességében jól olvasható ahogy a szerző többi könyve is.  
A Nagy-Britanniában élő szerző szellemes, pikáns, érzéki megközelítésben meséli el hol a távoli, hol a közelmúlt történelmi környezetébe ágyazott történeteit.

Anthony Capella az afrikai Ugandában született 1962-ben. Első regénye, a Szerelem étke 19 nyelven jelent meg, egyebek közt magyarul is. A szerző írásai elválaszthatatlanok a gasztronómiától, regényeit áthatja a kulinária és az azzal összefonódó érzékiség.
Capella egy irodalmi ínyenc, aki céljául tűzte ki, hogy a könyvei révén érzéki örömökhöz juttatja olvasóit. Saját bevallása szerint hedonista és szívesen ír az érzékiségről, de soha nem csak önmagáért: fontos a kerettörténet, ami körülöleli azt, különben unalmas lenne, csak érzéki dolgokat olvasni. Egy-egy könyvéhez alapos kutatásokat végez. Az etióp kávékat szereti a legjobban, ott az Európából ismert borvidékekhez hasonlóan „kávévidékek” léteznek, melyek termését ízről meg lehet különböztetni. Biztos nem véletlen, hogy saját honlapján kedvenc ételeiről is szívesen kérdezik olvasói.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése