2017. március 21., kedd

Március 21:Benedek, jönnek a jó melegek!

 A Benedek név független, a saját útját járó személyiség kialakulását segíti. Olyan emberekké lehetnek e név viselői, akik várják a kihívásokat, és szeretnek úttörők lenni. Szívesen járnak járatlan utakon, és teszik azokat járhatóvá mások számára is. Jó vezetők, nagyon erős egyéniségek. Azt ugyan nem szeretik, ha beleszólnak a nézeteltéréseikbe, de ok szívesen szólnak bele mások vitáiba.

Március 21  a tavaszi napéjegyenlőség ősi ünnepe.Bár a Földön a márciusi nap-éj egyenlőség napja általában március 21. (illetve március 20., ritkábban március 19., a naptárrendszer és a Föld mozgásának eltérései miatt). A 21. században 2011 volt az utolsó olyan év (közép-európai idő szerint), amikor március 21-én következett be ez az időpont, innentől a század végéig mindig korábban lesz. További infót találsz itt!

Március 21-én, Szent Benedek ünnepén a nap erőre kap, diadalútját kezdi el. A tavaszi napéjegyenlőség ideje ez, amikor is egyforma hosszúak a nappalok és az éjszakák. A földek méhében születésre feszül már minden csíramagzat, s a rügyek is pattanni készülődnek; de még várniuk kell, amíg a Nap égi társa a Hold megtelik, erőre kap a fönti bába is, aki világra segíti a Naptól fogant életet.
A tavaszi napéjegyenlőség napja Benedek névünnepe is. (A Benedek férfinév a latin benedictus szóból származik, amelynek jelentése: áldott. Női párja: Benedikta).

Benedek szentéletű remete, aki egy sziklabarlangban böjtölt három esztendeig. Pestispatrónus; pestisjárványkor a hívek „Szent Benedek keresztjét” akasztották a nyakukba.
Az ismert népi regulában: „Sándor, József, Benedek zsákkal hozza a meleget”. A három nevezett hős kocsmázik, Mátyás korbáccsal veri ki onnan őket. Az ajtóban egymásba botlanak, zsákjuk kiszakad – egyszerre, átmenet nélkül meleg támad, minden jég olvadására.

Benedek napján a gyerekek forogva, ugrálva, hajadon főtt kiabálták: „Benedek, jönnek a jó melegek!” A göcsejiek azt tartják, hogy Benedek engedi ki zsákjából a bogarakat. Termésfakasztó nap a fűre, termőnap, ültető idő a fokhagymára.
                                                                                 *
Tavaszi napéjegyenlőség (március 21 körül):

A a térben a Kelet pontja, ahol felkel a nap. Ez a napfelkelte képe, a születés, az új dolgok elkezdésének ideje. Úgy, ahogyan egy nap elkezdődik.
Ez az évszakok között a Tavasz, amikor kirügyeznek a fák, elindul újra a természetben az élet, a növekedés a fény hatására.
A március 21-június 21-ig tartó időszakban tehát képesek lehetünk mi is elindítani, megnöveszteni valamit, ami tudatunk szerint kívánatos. Ezen a napon egyensúly van kívül a világban: épp annyi ideig van nappal, mint ameddig éjszaka. Vagyis a fény-sötétség egyensúlyban van. Ahogy kint, úgy bent, azaz bennünk is. Ebből az egyensúlyi pontból kezd el erősödni a fény napról napra, hogy majd 3 hónap múlva elérje a csúcspontját.
Ha a kört nézzük, akkor ezen a ponton egyensúlyban van a felső, és az alsó világ, a tudatos, és a tudatalatti. Ez a születés, elindulás egyensúlya, vagyis erről a pontról kifelé, felfelé indulunk el a nappal, a fénnyel együtt. Ezen a napon egyetlen pillanat alatt tudatosíthatjuk magunkban a két erőt harc nélkül, teljes egyensúlyban, mert ez egy látszólagos nyugalmi állapot.
Mérlegre tehetjük, mit akarunk teremteni, minek akarunk életet adni abban az évben. Ezt célszerű ezen a napon átgondolnunk, átéreznünk, és elhatároznunk, hiszen szándékunkat támogatja most az idő. Minden, amit kívánunk (újként) a magunk számára egy év alatt, azt most idézzük meg, hogy elindulhasson az idő útján felénk, hogy majd a térben is megnyilvánulhasson. Most van itt az ideje, ezen a napon, hogy megnevezzük, magunkhoz hívjuk.
Ne feledd, aminek életet adsz, azért felelős vagy!

Forrás:Molnár V. József: Kalendárium/Internet

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése