2016. december 5., hétfő

Mért üres Szent Miklós sírja Mirában?

Szent Miklós szobra a San Nicola bazilikában, Bariban
A szentek ereklyéi arra indították a módosabbakat, hogy elzarándokoljanak kedvenc szentjükhöz és földi maradványainak közelében fohászkodjanak kéréseik beteljesüléséért.

A zarándokutak az idegenforgalom alapjául szolgáltak :) ! A szentek ereklyéi tehát felbecsülhetetlen értékűek voltak, vonzották az utazókat!

1071. augusztus 26-án IV. Rómanosz bizánci császár megütközött a szeldzsuk törökökkel a manzikerti csatában. A csatában a törökök győztek, Romanoszt foglyul ejtették, ezzel Kis-Ázsia a szeldzsukok kezére került. Alexiosz Komnénosz visszahódította ugyan Kis-Ázsiát, de uralkodásának első időszakában a helyzet még elég zavaros volt. Ezt kihasználva, 1087. május 9-én itáliai kereskedők (velencei és bari illetőségűek), mivel ezt megelőzően kereskedelmi flottájuk nagy része odaveszett a viharokban, azt gondolták, Szent Miklós védőszentjük elpártolt tőlük, ezért kalózokkal feltörették sírját, csontjait ellopatták, ereklyeként Bariba vitték és azóta is ott őrzik a San Nicola bazilikában.
Bari, Olaszország

A törökök és olaszok között most is vita van a csontok visszaszállításáról, de a Vatikán már ez ügyben Bari mellett áll ki. Bariban a szentet azóta a hajó érkezése napján, május 9-én is ünneplik.
Forrás:Wikipedia

Kapcsolódó cikk: Mikulás üzenetei (Mira, Törökország)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése