2019. december 26., csütörtök

"Szász Svájc" Bástya híd (Basteibrücke)


                                                          Fotó:www.mosoly100.hu


Igazából egyikük sem hasonlít különösebben a „nagy testvérre”, ám az kétségtelen, hogy természeti szépségek tekintetében – az „anyaországhoz” hasonlatosan – bőséggel megáldott vidék mindkettő. „Keresztapjuk” két, otthonaikból idegenbe ingázó művészember, kiket utazásaik során a táj hazájukra emlékeztetett. Igaz, ők csak a szászországi vidéket illették e jelzővel, ám hamarosan a tájegységileg hozzá tartozó cseh rész is „megkereszteltetett”.

Szász-Svájc és Cseh-Svájc – mert hogy róluk lenne szó – nagyjából félezer kilométernyire fekszik a svájci határtól. A két névadó svájci művész pedig Adrian Zingg (grafikus, 1734-1816) és Anton Graff (festő, 1736-1813), akik otthonuk és drezdai akadémiai munkahelyük között ingázva gyakran megfordultak errefelé. Mivel a táj erősen emlékeztette őket hazájukra, ők adták a Szász-Svájc nevet, amit nemsokkal ezután követett az egyébként tájegységben hozzá tartozó Cseh-Svájc elnevezése is.
Szász-Svájc leghíresebb kiránduló helye a Basteigebiet (Bástya-körzet). Bastei-t Drezdától délre, az Elba jobb partján találjuk. Az Elba folyó partján, 194 méter magasan található a homokkő sziklákat összekötő Basteibrücke, egy fantasztikus 76 m hosszú kőhíd, a Mardeltelle völgy fölött. 1851-ben építették az előző fa híd helyére. Az éles sziklák a víz eróziós munkája során több mint egymillió évvel ezelőtt alakultak ki. A hídon áthaladva csodálatos panoráma tárul elénk, lábunk alatt az Elba kanyarog, mellettünk hatalmas méretű, legkülönfélébb alakzatokkal a toronyszerű homokkőszilák.

Forrás: Internet 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése