2019. október 17., csütörtök

GRETNA GREEN




A menekülő szerelmesek esküvőiről híres kovácsműhely Gretna Greenben a világ egyik legnépszerűbb házasságkötő célállomása, évente több mint 5000 esküvőt rendeznek Gretnában vagy Gretna Green területén, és minden hatodik skót esküvőt itt tartják.
Általában azt feltételezik, hogy Gretna híres szökevényházasságai 1754-ben kezdődtek, amikor a Lord Hardwicke-féle házasságtörvény hatályba lépett Angliában. A törvény értelmében, ha egy kiskorú (21 éven aluli) szülője ellenezte a frigyet, megakadályozhatta azt. A törvény szigorított a házasságkötési feltételeken Angliában és Walesben, de Skóciára nem vonatkozott, ahol a fiúk 14 éves kortól, a lányok 12 éves kortól házasodhattak szülői beleegyezéssel vagy anélkül.

Azonban csak az 1770-es években – egy fizetős út megépítésével – vált Gretna Green az első könnyen megközelíthető faluvá a skót határ mellett. Az 1712-ben épült régi kovácsműhely és az 1710-es szálló központi turistacélponttá vált a „házasságkereskedelemben”, legalábbis a néphagyomány szerint. A régi kovácsműhely turista látványosságként már 1887-ben megnyitotta kapuit a nagyközönségnek.
Házasságkötés Gretna Greenben (19. sz.)

Így a helyi kovács és az üllője lett a Gretna Green-i esküvők állandó szimbóluma. A skót törvény megengedte az ún. „szabálytalan házasságokat”, ami azt jelentette, hogyha az eskütétel két tanú előtt történt, akkor szinte bárki levezethette a házasságkötési szertartást. A gretnai kovácsok ún. „üllő papokként” váltak ismertté, közülük is kiemelkedik egy bizonyos Richard Rennison, aki 5147 szertartást celebrált. 1929 óta mindkét házasulandó félnek legalább 16 évesnek kell lennie, de továbbra is szülői hozzájárulás nélkül lehet házasodni. Angliában és Walesben ma a korhatár, hogy valaki házasságot köthessen, 16 év szülői beleegyezéssel és 18 nélküle.

Gretnában 2 kovácsműhely, számtalan fogadó és kisbirtok biztosította a több tízezer esküvő hátterét. Ma több esküvői helyszín van Gretna Greenben és környékén, az egykori templomoktól egészen a külön erre a célra épített kápolnákig. A szertartást minden helyszínen a jelképes kovácsüllő felett végzik. Gretna Green máig fennmaradt az egyik legnépszerűbb esküvői helyszínek között, párok ezrei érkeznek évente a világ minden tájáról, hogy a Gretna Green-i kovácsüllő felett mondják ki az igent.

A magánjogban „a Gretna Green-i házasság” általában azt jelentette, hogy a házasságot nem a felek lakhelyének megfelelő joghatósági területen kötötték, hogy ezáltal elkerüljék a felek hazai törvénykezése által kiszabott korlátozásokat és eljárásokat.

Egy figyelemre méltó „gretnai házasság” volt Edward Gibbon Wakefield 1826-os második házassága, amikor is feleségül vette a fiatal örökösnőt, Ellen Turnert (az első házassága is egy örökösnővel történt, de a szülők el akarták kerülni a botrányt).

Ismertek Gretna Greenhez hasonló más városok is, amelyekben gyorsan és gyakran titokban köthetnek házasságot a szerelmesek. Az Egyesült Államokban ilyen hely pl. Elkton, Maryland, Reno, majd később Las Vegas.

1856-ban megváltoztatták a skót törvényt, mely szerint a házassághoz 21 nap ott-tartózkodás szükséges, majd további jogi változás történt 1940-ben. Az ott-tartózkodási követelményt 1977-ben megemelték.Más skót határtelepüléseken is kötnek ilyen házasságokat, pl. Lamberton, Mordington és Paxton Toll. 
Forrás és kapcsolódó cikk:
https://hu.wikipedia.org/wiki/Gretna_Green

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése