2018. december 18., kedd

AGLONA, LETT FOLKLÓR és konyha

 Az Aglonában készült fotókat itt találod!
 A  kelet-lettországi Aglonában, a híres bazilika megtekintése után részvétel egy lett folklór bemutatóval egybekötött vacsorán.
 A lett konyha egyszerű ám ízletes ételei különös tekintettel a köménymagos rozskenyérre, mely ma is hagyományos módon készül és 2 hétig is ízletes, friss marad.
 Az udvarház paraméterei az utolsó fotón találhatóak.


Következzen itt 3 különböző rozskenyér recept, ki-ki kedve szerint válogathat közülük:
1/KÖMÉNYES ROZSKENYÉR
Hozzávalók:
•    25 dkg rozsliszt
•    25 dkg finomliszt
•    2,5 dkg élesztő
•    2 kávéskanál só
•    2 kávéskanál méz
•    1,5 dl langyos tej
•    1 evőkanál őrölt kömény
•    1,5 dl langyos víz
Elkészítés: Az élesztőt a langyos vízben kevés liszttel és egy csipet cukorral felfuttatom, aztán az összes hozzávalót összekeverem, megdagasztom. Kb. 1 órán át kelesztem langyos helyen, utána átgyúrom, cipót formálok belőle, és sütőlapra teszem. Vízzel megkenem a tetejét, megszórom egész köménymaggal, 2-3 helyen bevagdosom, és előmelegített sütőben 45-50 perc alatt megsütöm

2/Kenyérsütő géppel készíthető:
100 %-os teljes kiőrlésű rozskenyér                 

 teljes kiőrlésű
Hozzávalók 1 kg-hoz:
533 gr teljes kiőrlésű rozsliszt
400 ml natúr joghurt
1 evőkanál búzasikér
1,5 evőkanál barna cukor
1,5-2 teáskanál só
1,5 teáskanál kenyérfűszer
1 dkg friss élesztő
Sütés kezdetekor tetejére ízlés szerint egész köménymag szórható
Program: korpás
Szín: közepes
TIPP1: Ha a tészta a dagasztás elején kissé száraz, úgy adagolj hozzá még kevés joghurtot.
TIPP2: Joghurt helyett rakhatsz bele írót, kefirt is.
TIPP3: Ha lágyabb, selymesebb kenyérbelet szeretnél, úgy cukor helyett mézet tegyél bele 2 evőkanálnyit.
TIPP4: Ha idegenkedsz a 100 %-os teljes kiőrlésű liszttől, úgy a rozsliszt mennyiségéből 60-100 gr-nyit cserélj le sima lisztre. Ekkor azonban a búzasikért hagyd el!

 

3/A következő kenyeret még nem készítettem el, de már kiszámoltam, hogy kedden kell elkezdenem, ha hét végén szeretnék ilyen kenyeret enni:
FEKETE ROZSKENYÉR
KOVÁSZVÍZ KÉSZÍTÉSE
½ csésze frissen őrölt rozsliszt
1 csésze víz
– Tiszta üvegedényben összekeverjük; pamut konyharuhával, vagy laza fedővel letakarjuk.
– Három napra meleg helyre tesszük. Akkor van készen, amikor savanyú az illata, és buborékokat vet.
 ROZSKOVÁSZ
3 csésze frissen őrölt rozsliszt
2 csésze víz
1 csésze kovászvíz
– Cserépedényben összekeverjük a lisztet, a vizet és a kovászvizet.
– 8 óráig, vagy egész éjszaka pihentetjük, hogy megsavanyodjon, és buborékos legyen a teteje.
– 6 csésze lesz belőle
*
FEKETE ROZSKENYÉR – 4 kis cipóra való
6 csésze rozskovász
2 csésze hideg víz
3-4 csésze frissen őrölt rozsliszt
2 teáskanál természetes szürke tengeri sókristály
– A savanyú rozskovászt nagy tálba, vagy dagasztóteknőbe öntjük. A masszának tészta állagúnak, és csípősen, de kellemesen savanyúnak kell lennie. Most az összes vizet a kovászhoz öntjük, majd fokozatosan hozzáadjuk a lisztet, és simára keverjük vele. Szórjuk rá a kristályos sót, és fogjunk hozzá a dagasztáshoz. Ha túl keménynek találjuk, 25–75 g – 1/8–3/8 csésze – vizet önthetünk hozzá. A tésztának nagyon vizesnek és ragacsosnak kell lennie. Ne essünk kétségbe, ha a kezünkhöz ragad; így a jó, tehát ne dagasszuk agyon abbéli erőfeszítésünkben, hogy helyrehozzuk a vélt hibát.

– Mire elolvassuk az előbbi intelmeket, általában a rozskenyér tésztája is készen áll, hogy kiszakítsuk és (enyhe túlzással) cipó alakúra formáljuk. Sütés előtt hagyjuk pihenni őket a tepsiben, vagy a konyharuhával letakart kosárban 1-2 óráig. A kelesztőedény engedje át a nedvességet, és az idő vége felé adjunk a tésztának egy kevés meleget.
– Sütés: ha az előmelegített sütő elérte a 230 fokot, a megkelt cipókat lehetőleg agyag vagy cseréplapra tesszük. A hőfokot 10 perc múlva 160 fokra mérsékeljük, de a sütés ideje alatt ne nyitogassuk az ajtót. Egy óra múlva húzzuk ki az egyik kenyeret, hogy kopogtatással megállapítsuk, megsült-e már.
– Akkor fejezhetjük be a sütést, ha a cipó alja erős, kongó hangot ad. A kenyeret rácsra tesszük, és kihűtjük.
Jó étvágyat hozzá! (Paul Pitchford: Gyógyító táplálkozás)
Sok olyan betegség létezik, amely a véredények zsíros plakkjaihoz és kalcium-lerakódásaihoz (szklerózis), majd a rugalmasságuk megszűnésével beköszöntő magas vérnyomáshoz hasonlóan a keringési rendszerre hat. Az elhomályosuló, valamint a fokozatosan romló látás szintén visszavezethető az érelmeszesedésre, akárcsak a sántaság, az agyvérzés, továbbá az agyműködési zavarok.
Minden efféle betegség természetes gyógyszere a rozskenyér. A teljes állapotában meghagyott, kövön őrölt, korpát és csírát tartalmazó rozs csökkenti és megszünteti a véredények plakkjait és meszesedését. Képes felerősíteni a legyengült szervezetet, megújítja az egész emésztőrendszert. Mindezt magas szénhidráttartalmának és nitrogéntartalmú anyagainak köszönheti. Véredényeket tisztító, a rugalmasságot helyreállító képessége miatt a rozs rendkívül értékes kenyér alapanyag.

forrás: http://edesvizkiado.hu/index.php/2017/06/11/a-fekete-rozskenyer-recept/
Sikeres kenyérsütést kívánok!

 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése