...a svéd
Linné doktor… hét csoportba osztja a szagokat, a hedonisztikus, azaz élvezetet nyújtó tulajdonságaik alapján. Így
aztán vannak az úgynevezett
1/fragrantes, azaz illatos,
"jó" szagok, mint például a sáfrányé vagy a zöldcitromé;
2/utána
jönnek az aromatícos, az aromás
illatok, mint a citromfa, ánizs, fahéj vagy a szegfűszeg; vannak aztán
Carl von Linné |
3/az ambrosiacos, az ambróziás, pézsmaillatú
szagok;
4/az alliaceous, a fokhagyma és hagymafélék
szaga;
5/a hircinos, a bakszagúak, úgy mint a
sajt, hús vagy a vizelet szaga;
6/ a tetros, a kellemetlen, átható szagok,
mint a trágya vagy a dió szaga; és végül
7/a nauseosos, az émelyítő szagok, mint
például az ördöggyökér levének a szaga.
… Linné rendszere
valószínűleg kiválóan megfelel az ő
biológiai céljainak,…de az esztétikai elvek más megközelítést kívánnak. Először
is a látvánnyal kell foglalkoznunk. A színnel és megjelenéssel, és csak utána
léphetünk tovább a szagokra, ízekre, utóízekre és így tovább.
Anthony Capella: A kávék költője
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése