2016. március 30., szerda

Vöröslámpás negyed Amszterdam

VÖRÖS NEONFÉNYBEN fürdő és ablakaikban üzletre vadászó szinte meztelen utcalányok nyújtják a modern Amszterdam egyik meghatározó látványát.
A város vöröslámpás negyedét a helybeliek csak de Walletjesnek (kis falak) neveznek.
A prostitúció története Amszterdamban egészen a 13. századig megy vissza, amikor a város fontos kikötő lett. A városba özönlő elcsigázott hajósok számának növekedéséveI 1478-ra a prostitúció annyira elterjedt, hogy kísérletek történtek visszaszorítására. A kijelölt területükön kívül strichelő utcalányokat duda és dob hangjai mellett kísérték vissza.
Egy századdal később, a váltást követően a kálvinisták megpróbálták a prostitúciót törvényben tiltani. Próbálkozásaik azonban erőtlenek voltak, és a 17. században már nyíltan megtűrték a prostitúciót. 1850-ben Amszterdamnak 200 000 lakosa és több, mint 200 bordélyháza volt. A leghíresebbek, mint pl. Madame Traese luxusbordélya, a gazdag klienseket szolgálták ki.
Ma az egész területet keskeny utcák fonják be keresztül-kasul, amelyeket rikító szexshopok és szegényes klubok urainak, és mindenféle ágrólszakadtak, kábítószerdealerek és zsebtolvajok fűszereznek. Éjszaka a kis sikátorok veszélyesek, nem bölcs dolog egyedül barangolni. De nappal az összeverődő turisták csoportjai ünnepies zsongást keltenek, és az elhanyagolt környezetben azért vannak felfedezésre váró érdekes kávéházak, bárok, éttermek és szép csatornaparti házak. 

Forrás: Amszterdam útikönyv útitárs sorozatból
Kapcsolódó cikket itt találsz:
Van Gogh Múzeum Amszterdam

 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése