2023. március 28., kedd

A zsidó húsvét (pészah) a szabadságról szól

   Ezzel az ünneppel elutasítanak mindennemű zsarnokságot, és kinyilvánítják, hogy nem kell félnie semmitől.

    A zsidó törzsek egyiptomi kivonulását megelőzően tíz csapás érte Egyiptomot, ám a tizedik csapás - az elsőszülöttek halála - elkerülte az ott élő zsidókat. A családok ugyanis egy-egy bárányt vágtak le, melynek vérét az ajtófélfára kenték, így a „gonosz” nem merte megkörnyékezni őket - innen az "elkerülés" elnevezés.

Ezután engedélyezte a fáraó, hogy elhagyja országát a rabszolgasorba kényszerített zsidóság. Így, immár szabad népként elindultak a régi-új hazába, a Kánaánba vezető úton.

A kovásztalan kenyér, amelynek ünnepeként szintén emlegetik a pészahot, a szegények, illetve a rabszolgák egyik fő tápláléka volt annak idején. Az ünnep során is előkerül, emlékeztetve a sietségre, amellyel a felszabadult nép útra kelt - nem volt idejük megkeleszteni a tésztát.

 

"1Megnyitottad a tengert előttük: száraz lábbal keltek át a tengeren. A mélységbe taszítottad üldözőiket, mint valami követ, a vad vizekbe." ( exodus, azaz a kivonulás könyve).

 

Egyes tudósok szerint a Thera (ma Szantorini) vulkán kitörései nagyjából  i. e. 1642 és 1440 között folytak. Ez a kis vulkáni sziget egész egyszerűen fölrobbant. A hatalmas explózió egyike volt a világtörténelem leghatalmasabb és legpusztítóbb tűzhányókitöréseinek. A robbanás által keltett szökőár (cunami)  (Kréta szigetének közelében) elvonta a vizet még  a Vörös tenger azon szakaszáról is, ahol a Zsidó törzsek átkeltek a tengeren.

  Az átkeléssel kapcsolatban térképeket és további kutatási leírásokat találsz itt!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése