2016. szeptember 22., csütörtök

Mi szorítja ki az örömöt az életünkből?


A fájdalom és a félelem!?
Ha ezekre az érzésekre, aggodalmakra koncentrálunk, nem marad hely az öröm számára.
Márpedig az életöröm adja az élet sava-borsát. Ezért érdemes a Földön lenni: a földi örömök ízéért, zamatáért!
Az életörömmel teli ember közelében, akivel jól lehet együtt nevetni, enni, inni gyorsan és élvezetesen telik az idő és a (mértékkel) fogyasztott földi örömök is megfelelő hangsúlyt kapnak.
Immár évezredek óta kondicionálták az embereket a földi örömök elutasítására, végre eljött az ideje a rehabilitációnak?!...ha csak nem kívánunk úgy járni, mint  Cathy Kelly könyvének egyik szereplője:

"A fájdalom, az egyedüllét fájdalma most is ott volt.
Ami ennél is rosszabb volt, az az, ahogyan magányossá vált.     
Előző este a verandán ült, a tengert nézte, és igyekezett nem gondolni a gyönyörű, csapdába esett bálnára, amely még mindig szomorúan köröz a kikötőben, és végiggondolta a legrosszabb eseteket.
Ez egy trükk volt, amelyet akkor alkalmazott, ha érezte, hogy közeleg a depresszió: végiggondolni, mi történhet a legrosszabb esetben, és elképzelni, hogyan lesz majd ezeken úrrá. Az ember mindent el tud viselni, ezt tudta, és arra kényszerítette magát, hogy olyanokra . gondoljon, akik minden lehetséges fájdalmon keresztülmentek, a kínzástól kezdve addig, hogy látták, amint a szeretteiket meggyilkolják.
Edward halála volt az egyik ilyen legrosszabb eset. Eszébe jutott egy interjú egy nővel, aki a Világkereskedelmi Központ leomlása után özvegyült meg, és szinte fájt végignézni. A nő fájdalma annyira nyers, olyan nyílt volt, és arról beszélt, hogyan változott meg az élete, és hogy most már a legrosszabbra számít.
A szavai" két ok miatt visszhangzottak Anneliese fejében: mert az özvegységről beszélt, Anneliese pedig túl sok, vele egykorú özvegyet ismert ahhoz, hogy ne féljen tőle, másrészt pedig mert ő is érezte ezt a félelmet egész életében. Azt, hogy a fájdalom itt ólálkodik a közelben, és várja, hogy eljöjjön az ő ideje. Egész életében így érzett.
Hogy arra vár, hogy lesújtson a csapás.
Annyira óvatos volt, állandóan nógatta Edwardot az egészséges szíve és az egészséges étrendje ellenére, hogy évente elmenjen vérvizsgálatra. Hatalmas adagban főzte a brokkolit, halolaj tablettákat vett neki, áfonyával rakta tele a hűtőt. Mindent megtett azért, hogy maga mellett tartsa, elűzze a betegséget.
Mégis elment: Akár meg is halhatott volna. Kicsit olyan, mintha meghalt volna..."



Cathy Kelly : Szerelmi leckék
weww.cathykelly.com

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése